Κατασκευή eshop! Τι σημαίνει και τι ανάγκες έχει;

in: Business Tips by: Giannis Boulmetis 1 year ago

Οι δυσκολίες που περνάμε τους τελευταίους μήνες, το click away, click in-shop, και γενικότερα το άνοιξε-κλείσε των καταστημάτων δημιουργεί μία σύγχυση. Ο φόβος και το άγχος σε αναγκάζουν ίσως σε αποφάσεις χωρίς να έχεις τις απαραίτητες πληροφορίες για το πως να κινηθείς και που να επενδύσεις.

Ο στόχος αυτού του άρθρου είναι να σε βοηθήσει να κάνεις τις σωστές επιλογές και να μάθεις τι σημαίνει να έχεις ένα eshop, σε όλους τους τομείς. Χωρίς προφανώς να στοχεύει στο να σε αποτρέψει από ένα τέτοιο σημαντικό βήμα. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις τι ακριβώς σημαίνει ένα eshop είναι να το κάνεις εικόνα, γι αυτό και θα το συνδέσω παρακάτω με παράδειγμα που είδη γνωρίζεις!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

Έχουμε ένα κατάστημα ρούχων στο κέντρο της πόλης. Καθημερινά χίλια άτομα περνάνε μπροστά από τη βιτρίνα του καταστήματός μας και από αυτά κάποιες δεκάδες ολοκληρώνουν μία αγορά. Τι έξοδα έχει όμως ένα κατάστημα στο κέντρο της πόλης;

  • Ενοίκιο (κάποιες εκατοντάδες ή χιλιάδες ανάλογα την πόλη)
  • Λογαριασμούς
  • Προσωπικό
  • Πιθανά έξοδα όπως διακοσμητή για κάθε season, δημιουργία γραφικών (φυλλάδια, καρτελάκια), κ.α 

Παίρνουμε την απόφαση να κατασκευάσουμε eshop. Ζητάμε προσφορά και μας λένε πως χρειάζεται πολλές υπηρεσίες για να λειτουργήσει που δε γνωρίζουμε τι είναι και τι κάνουν. Έτσι καταλήγουμε να μην δημιουργήσουμε eshop ή να φτιάξουμε το πιο φθηνό και ότι γίνει. Εάν δεν πετύχει στην τελική δεν χαλάσαμε πολλά λεφτά.

Η αλήθεια είναι όμως πως στον χώρο των επιχειρήσεων όσο δίνεις παίρνεις, εφόσον έχει γίνει μελέτη, και αυτά που δίνεις τα δίνεις για σωστούς λόγους και με τον σωστό τρόπο.

Τι σημαίνει λοιπόν να έχουμε ένα eshop;

Το eshop, πέρα από τα βασικά έξοδα που έχει όπως κόστος κατασκευής, φιλοξενία στον server (hosting), και την ανανέωση ονόματος (domain), έχει και τα "κρυφά" κόστη τα οποία κάποιες επιχειρήσεις δε τα αναφέρουν, άλλες δεν έχουν τις γνώσεις, και άλλες τα γνωρίζουν λάθος.

Διαφημίσεις, διαχείριση των social media, γραφικά και blog είναι κάποια από αυτά. Γιατί είναι σημαντικά όμως;

Η φράση "έχω eshop αλλά δεν έχω πωλήσεις" πόσο γνωστή σου ακούγεται; Αρκετά υποθέτω! Ο λόγος είναι απλός. Χρειάζεται να δεις το eshop σου ως ένα νέο κατάστημα, και να επενδύσεις σε αυτό σε όλους τους τομείς. Γιατί να πληρώνεις ενοίκιο κάποιες χιλιάδες ευρώ για μία καλή γωνία στο κέντρο της πόλης που περνάνε καθημερινά χίλια άτομα αλλά να μην πληρώνεις μηνιαία για διαφημίσεις που θα τις βλέπουν με τα ίδια χρήματα πιθανόν κάποιες δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες άτομα;

Η απάντηση και σε αυτό το ερώτημα είναι απλή, γιατί δεν έχεις τις γνώσεις να υπολογίσεις το ρίσκο.

Υπάρχουν πιθανότητες να "τρέχεις" διαφημίσεις και να "καις" χρήματα επειδή γίνονται με λάθος τρόπο. Είναι σημαντικό να ακολουθηθεί μία διαδικασία έρευνας και ανάλυσης ώστε να έχεις τα επιθυμητά αποτέλεσμα από τις διαφημίσεις:

  1. Για αρχή πρέπει να γίνει έλεγχος SEO και πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η αρχική σελίδα, τα προϊόντα, οι κατηγορίες το blog, τα κείμενα και ότι άλλο υλικό έχεις μέσα στο eshop σου, πρέπει να είναι φιλικά στις μηχανές αναζήτησης. Να "καθοδηγούν" τις μηχανές αναζήτησης έτσι ώστε να βρουν τις σωστές λέξεις και πληροφορίες. Μέχρι έναν βαθμό μπορείς να το κάνεις κι εσύ, με κάποια καθοδήγηση από τον προγραμματιστή σου, ώστε να κάνεις σωστές κινήσεις και αλλαγές.

  2. Μετά χρειάζεται να γίνει ανάλυση των υπόλοιπων καναλιών σου. Facebook, instagram, LinkedIn, Twitter, κ.α. είναι πολύ βασικό να έχουν σωστή επικοινωνία μεταξύ τους αλλά κυρίως με το eshop. Επίσης, το υλικό που ανεβαίνει στο κάθε ένα πρέπει να προσαρμόζεται για το κοινό που βρίσκεται σε αυτό. Το να είναι ο επιχειρηματίας το πρόσωπο της επιχείρησης είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις περισσότερες επιχειρήσεις. Εφόσον έχεις την διάθεση και τις γνώσεις μπορείς να είσαι "παρών" και στα social media με τον δικό σου μοναδικό τρόπο. Παρόλα αυτά χρειάζεται ένα πλάνο για να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κάτι που μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου μαθαίνοντας από το internet ή ζητώντας βοήθεια από έναν επαγγελματία.

  3. Τέλος, ξεκινάει μία σειρά από διαφημίσεις. Φέρνεις κόσμο στη σελίδα σου με μία σειρά από διαφημίσεις στοχευμένες σε κάποια κατηγορία ή σελίδα ώστε να μπορείς να μετρήσεις και να καταλάβεις τι ψάχνει ο κόσμος, τι ενδιαφέρονται έχει το κοινό σου, τι ηλικίες κ.α.. Έτσι προσαρμόζεις σταδιακά τις διαφημίσεις σου και στοχεύεις το κοινό με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να ολοκληρώσει μία παραγγελία. Προφανώς οι παράγοντες ολοκλήρωσης μία παραγγελίας είναι πάρα πολλοί, με τον πιο σημαντικό από αυτούς να είναι η λειτουργία της σελίδας και η εμπειρία του χρήστη σε αυτήν.

Στην ουσία λοιπόν, το eshop απαιτεί την ίδια αντιμετώπιση με ένα φυσικό κατάστημα. Να θεωρούμε πως για να έχουμε μία "βιτρίνα" που εμφανίζεται σε χιλιάδες άτομα χρειάζεται και το αντίστοιχο "ενοίκιο". Μάλιστα ένα σωστά στημένο eshop σε συνδυασμό με σωστή διαχείριση των social media και διαφημίσεων μπορεί να επιφέρει περισσότερα κέρδη σταδιακά από ότι το φυσικό σας κατάστημα.

Το ερώτημα είναι πόσο επιθυμείς να "ανοιχτείς" και ποιος είναι ο λόγος που θέλεις να δημιουργήσεις eshop;


Language Select
Social Media
Support Ticket

Search

close

Language Select

close

Find us on

close

Support Ticket

You 've got a question or need assistance?
Fill the form below!

close